„Вода за слонови“ – Сара Груен

На 23 годишна возраст, Џејкоб ги губи своите родители, а наскоро потоа и својот дом. Откако останува без семејство и покрив врз глава, присилен е да ги напушти студиите по ветеринарство и да се снаоѓа како знае и умее за да преживее. Сосема случајно, Џејкоб ќе му се приклучи на патувачкиот циркус The Benzini Brothers’ Most Spectacular Show on Earth, каде ќе работи како ветеринар. Таму ја запознава Марлена – главен изведувач во циркусот, девојка чии настапи секогаш завршуваат со громогласни аплаузи. Низ секојдневната грижа за животните, меѓу Џејкоб и Марлена се раѓа искра, која потоа прераснува во забранета љубов… Во меѓувреме, во циркусот пристигнува слоницата Роузи, која сите во циркусот ја гледаат како бескорисна, но Џејкоб ќе најде начин како да допре до неа и за брзо време ќе сфати дека таа е всушност многу паметна.

Ова е книга која ја препорачувам не само на љубителите на животни, туку и на сите оние кои сакаат да прочитаат топла приказна со живописни прикази на циркусот. Раскажувањето е низ очите на Џејкоб, во две временски рамки – во 20тите, а потоа во 90тите години од неговиот живот. Ликовите се убаво портретирани, а секоја сцена ќе ви го задржи вниманието и ќе ве тера да читате понатаму. Раскажувањето наизменично нè води од најбурниот период од животот на Џејкоб, од неговата младост исполнета со непревидливост, па сè до неговите одминати години, кога престојувајќи во старечкиот дом се присетува на она низ кое поминал.

“With a secret like that, at some point the secret itself becomes irrelevant. The fact that you kept it does not.”

“I stroke her lightly, memorizing her body. I want her to melt into me, like butter on toast. I want to absorb her and walk around for the rest of my days with her encased in my skin. I lie motionless, savoring the feeling of her body against mine. I’m afraid to breathe in case I break the spell.”

“When will people learn that just because you can make something doesn’t mean you should?”

“Age is terrible thief. Just when you’re getting the hang of life, it knocks your legs out from under you and stoops your back.”

Би можело да ти се допадне и ова...