Category: Историски

„Сета светлина што не можеме да ја видиме“ – Ентони Доер

Мари-Лор живее во близина на Природонаучниот музеј во Париз, каде што нејзиниот татко работи како главен клучар и е последниот чекор помеѓу светот и големите музејски тајни. Мари-Лор ослепува на шестгодишна возраст, па нејзиниот...

„Се случи една есен“ – Лиса Клејпас

Четири млади дами се здружуваат со една цел: мора да ја искористат својата лукавост и интелигенција за да си најдат сопрузи.На баловите во Лондон, прекрасната и храбра Лилијан Боуман полека сфаќа дека нејзината независност...

„Една страшна зима“ – Лиса Клејпас

Очајна да побегне од нејзините злобни и расипани роднини, Еванџелин Џенер бара помош од најзлогласниот ерген во Лондон. И договорениот брак помеѓу нив е единствено решение, иако никој не би ја споил срамежливата девојка...

The Great Alone – Kristin Hannah

Алјаска, 1974 година.Непредвидлива. Немилосрдна. Нескротлива.А за семејство кое минува низ криза, последен обид за опстанок. Ернт Олбрајт доаѓа дома од војната во Виетнам како променет и нестабилен човек. Кога уште еднаш ќе ја изгуби...

Summer of ’69 – Elin Hilderbrand

Добредојдовте во најтурбулентното лето на дваесеттиот век! 1969-то, година која за семејството Левин ќе означи почеток на некои нови времиња. Секоја година децата едвај чекаат да го поминат летото со својата баба во Нентакет,...

„Изгубените девојки во Париз“ – Пам Џеноф

1946, МенхетенГрејс Хејли се обидува одново да го изгради својот живот откако го губи сопругот во војната. Едно утро, додека поминува низ железничката Гранд Централ одејќи на работа, таа наоѓа напуштен куфер пикнат под...

„Играта на ангелот“ – Карлос Руиз Зафон

Барселона – дваесеттите години на минатиот век. Во турбулентното време во кое животот е тежок и неизвесен, младиот писател Давид Мартин заработува за живот пишувајќи сензационални романи под псевдоним. Со лузни од едно несреќно...

„Вагонот со сираци“ – Пам Џеноф

Сместена во периодот за време на Втората Светска војна, „Вагонот со сираци“ ја раскажува приказната за шеснаесетгодишната Ноа која ја бркаат од дома откако останува трудна од германски војник и ја принудуваат да се...