Category: За млади

Fangirl – Rainbow Rowell

Кет е фан на Сајмон Сноу. Добро, целиот свет е фан на Сајмон Сноу.Но, за Кет, да се биде фан е смислата на нејзиниот живот – и таа е навистина добра во тоа. Таа...

Five Feet Apart – Rachael Lippincott

Стела Грант е личност која сака да има контрола над работите – иако, иронично, нејзините бели дробови се оние кои ѝ го контролираат целиот живот, носејќи ја од една во друга болница. Она на...

„Само пријатели“ – Колин Хувер

По неочекуваната смрт на нејзиниот татко, 18-годишната Лајкен е принудена да биде столбот на семејството и потпора за нејзината мајка и помладиот брат. Однадвор, таа изгледа цврста и своеглава, но одвнатре губи надеж.Во нејзиниот...

„Еленор и Парк“ – Реинбоу Ровел

Првата љубов не се заборава никогаш! Особено не кога ќе дојде вака… Две необични личности кои никако не можат да се вклопат никаде… И една исклучителна љубов… Еленор… Црвена коса, чудна облека. Таа е...

„Потрага по Одри“ – Софи Кинсела

Оваа книга ја следи приказната за 14 годишната Одри, која после еден настан кога била малтретирана од неколку соученички, доживува траума и се затвора во себе. Нејзините родители ја отпишуваат од училиштето, таа престанува...

„Еден плус еден“ – Џоџо Мојес

Животот на Џес е навистина заплеткан – нејзиниот сопруг е исчезнат, нејзиниот посинок кој е тинејџер тврди дека е малтретиран, а нејзината ќерка која е гениј за математика, има животна шанса која таа не...

Мојата прва прочитана книга од Зафон

Дејствието на „Марина” е сместено во Барселона, во 1979 година. Шетајќи се низ улиците на градот, Оскар Драј завршува во куќата на Марина од каде во момент на паника, зема еден часовник. Сакајќи да...

За оние кои никогаш не го читале Гијом Мисо

Ретко кој нема слушнато за овој француски писател, особено кај нас, со оглед на тоа дека многу од неговите книги се преведени и на македонски јазик и можат да се најдат низ нашите книжарници....